Yaratıcı Bakış Açısını Nasıl Kazanabiliriz, Nasıl Geliştirebiliriz?

  1. Hepimiz oldukça yaratıcıyız. Çocukken daha da yaratıcıydık. Picasso’nun bir sözü vardır, her çocuk artisttir, önemli olan büyüdüğümüzde de bu yeteneğimizi koruyabilmek.
  2. Çocuklarımızı yetiştirirken ve gençlerimizin yanında yer alırken yaratıcılıklarını örselemeyelim. Bugün dünyada aynı küresel sorunlarla boğuşuyorsak, son 200 yıldır gelişmiş ülkelerin yanına yeni ülkeler de eklenemiyorsa bir şeyleri yanlış yapıyor olabiliriz. Farklı düşünen, yaratıcı kuşaklara ihtiyacımız var.
  3. Yaratıcılık kapasitemiz durduğu yerde durmaz. Geri de gidebilir, gelişebilir de. Bu yüzden günlük aktivitelerimize, alışkanlıklarımıza dikkat edelim. Tv karşısında, video oyunları ile geçirdiğimiz zamanı yönetebilelim. Eğer biz onları yönetebilirsek yaratıcılığımızı geliştirmemize yardımcı bile olabilirler.
  4. Yaratıcılığımızı geliştirmek için daha önce yapmadığımız şeyler yapalım ve yaptığımız şeyleri farklı şekilde yapmaya çalışalım. Daha önce yemediğimiz bir şeyi deneyelim, farklı bir yoldan eve gidelim, farklı bir saatte uyanalım…Alışageldiğimiz davranışlarımızı esnetelim.
  5. Herhangi bir konu hakkında düşünürken mümkün olduğunca çok fikir üretelim. En iyi fikir çok fikrin arasından çıkacaktır. Kötü fikirleri eleyelim seçtiğimiz iyi fikri geliştirmeye çalışalım.
  6. Fikrimizin beğenilip, seçilmesi bizi mutlu edecektir. Gururumuzu okşayacaktır. Ama asıl meseleyi ıskalamayalım: Daha iyi çözümler, daha parlak gelecek. Eğer seçilen fikir bizim fikrimiz olmazsa kendimizi oyunun dışında kalmış hissetmeyelim. Bir aşama tamamlandı, fikir seçildi, şimdi onu mükemmelleştirme zamanı.
  7. Herhangi bir sorunla karşılaştığımız zaman alternatif çözüm yolları geliştirelim. Takılıp kaldığımızı düşünüyorsak, patinaj halinde hissediyorsak bu döngüyü kıralım. Başka bir yerden bakmayı deneyelim. Yerimizi değiştirelim.
  8. Yeni fikirlere, yeni kişilere, yeni işlere, farklı projelere kendimizi açalım. Fikirler izole ortamlarda yetişmez. Birbirimizden besleniriz. Steven Johnson TED‘deki konuşmasında iyi fikirlerin söylenildiğinin aksine tek başına derin düşünce halimizdeyken değil de birbirimizle bağlantı içerisindeyken ortaya çıktığını anlatır. Johnson’a göre farklı kültürler, farklı altyapılar, farklı arka planlar düşüncelerimizin özgürce akması ve birbirleri ile sinerji yaratması için harika ortamlardır. İyi fikirler yalnız kalmak istemez, sınırları aşarak kendilerini geliştirmek, yeniden yaratmak, dönüştürmek isterler. Ayrıca, iyi fikirler birbirleri ile rekabet etmek istedikleri kadar birbirilerini tamamlamak da isterler.
  9. Sanat bize yeni kapılar açar. Bizi başka zihinlerin içinde dolaştırır.Sorgulamamızı, bozmamızı, yeniden üretmemizi sağlar. Sanatın her alanı nöronlarımızın farklı yollar keşfetmesine olanak verir.
  10. Sevdiğimiz işleri yaparken daha yaratıcı oluruz. Sevdiğimiz iş hakkında düşünmeyi severiz. Ne kadar çok zaman ayırırsak o kadar iyi fikirle geliriz. Bu yüzden sevdiğimiz işleri yaparken başarılı olmamız tesadüf değil.
  11. Hayat karmaşık değil. Sadece kendimizi yeterince tanımıyoruz. Bir yerde ritmi kaçırdık. Ritmi yakalayalım. Özgün olmak güzel.
  12. İnsanlığın hazinesini kullanalım, bu hepimiz için ortak birikim hesabı. Birbirimizden ilham alalım. Keşfetmek için bakalım.

Siz neler eklersiniz, yaratıcı olun:)

2 Comments Kendi yorumunu ekle

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s