Bugün öğrencilik yıllarımdan sonra sanırım ilk defa haftalık program yapmaya çalıştım.
Bir görüşmede süpervizörüm (danışmanım), hayattaki rollerimi listelememi ve bu rollere enerjimin/zamanımın yüzde kaçını ayırdığımı yazmamı istemişti.
Yaparken de çok verimli ve farkındalık artırıcı bir çalışma olduğunu düşünmüştüm. Kendimce üstlendiğim, arzu ettiğim, zorunda olduğum rollerimi sıraladım. Listeye beraberce baktık, “Sence tamam mı?” diye sormuştu. Sonrasında da ayırdığım yüzdeleri yazmamı istemişti.
Bu çalışmayı yaptığım zaman şunu fark etmiştim: Mesele edindiğim, kafamda sürekli düşündüğüm bazı konu başlıklarını, görece rolleri bu listeye hiç eklememiştim bile. Bunun üstüne biraz düşünmem gerektiğini hissetmiştim, üstüne bu kadar konuştuğum bazı başlıkları nasıl olmuştu da bu listeye dahil etmemiştim?
Bu çalışma benim için önemli bir yerde duruyor. Arada zihnimde rolleri ve ayırdığım yüzdeleri kafamda tekrar düzenliyorum. Sanki bana bir tür kılavuzluk ediyor.
Bugün bunu bir aşama daha ilerlettim ve buna çok heyecan verdi: Uyku saatlerimin dışında haftada uyanık olduğum kaç saatim var? Günlük ve haftalık işlerimi düşünerek, haftada kaç saatimi ne yaparak geçiriyorum? Alt başlıkları da yazmamın genel toplamı daha iyi verdiğini fark ettim. Örneğin ev bakımı için haftada 4 saat ayırdığımı düşünmüştüm. Sonra evi toplama, temizleme, ev için alış veriş diye alt başlıklara bölünce bunun 8 saate çıktığını gördüm.
Sonrasında bu saatleri topladığımda, uyanık olduğum saatten daha fazla saat harcadığımı fark ettim. O zaman neyi daha az yapmalıyım? Hangi isteğimde, tercihimde daha gerçekçi olmalıyım? Hayatıma neyi ekleyebilirim? Gitmek istediğim bir kurs varsa örneğin, bunun için vakit ayırabilir miyim gerçekten?
Böylelikle “Zamanım yok, yetmiyor.” koşturmasını ve şikayetini masaya yatırmış oldum.
Sizinle de paylaşmak istediğim şöyle bir fikrim var. Bazı önemli kararlarınızda bunu yapmak çok fikir verecektir diye düşünüyorum.
Uygulama
Hayatınızı planlarken, nasıl bir işte çalıştığınız, mesainiz; iş sonrasında kaç saatinizin olduğunu belirliyor. Kariyer planınız, yaşam tarzınız, ailenize, arkadaşlarınıza ayırdığınız zaman, kendinize verdiğiniz bakım, hobileriniz, evcil hayvan bakıp bakamayacağınız, çocuğunuzla geçirdiğiniz zaman ve daha bir sürü şey buna bağlı.
Birinci aşamada mevcut durumu, ne yapıyorum kısmını anlamak için bu listeyi ve ayırdığımız yüzdeyi yazalım. Bu listeye bir bakalım, bu hali ile iyi görünüyor mu, eklemek istediklerimiz var mı?
İkinci aşamada ise ne yapmak istiyorum kısmı için şöyle bir düşünelim: Bu liste yeni bir şey eklemeye elverişli mi? İstediklerimiz için bir yerlerden kısabilir miyiz, nasıl bir planlama, düzenleme yapmamız gerekir?
Bizim artıramayacağımız bir zamanımız var. Bu zamanı artıramayız yalnızca daha verimli kullanmaya çalışabiliriz. Zaman, bizim için gerçekten sınırlı bir kaynak.
Bu noktada çalışmamıza bir aşama daha ekleyelim: Hayatımızda muhakkak olmasını arzu ettiğimiz şeyleri bir düşünelim ve listeleyelim. Bizim için olmazsa olmaz, yaşamaya değer şeyleri düşünelim. Bu arzu etiğimiz şey(ler)e ne kadar zaman ayırmak istiyoruz?
Buradan daha büyük konulara geçiyorum: Bu zamanı ayırabilmek için nasıl bir işimiz olması gerekir? Nasıl bir hayat istiyoruz?
Yani bu listeyi iki yönlü yapabiliriz. Ya işimizden kalan zamana göre istediğimiz şeyleri listeye ekleyip düzenleyebiliriz ya da muhakkak istediğimiz şeyleri düşünüp onun çerçevesinde bir yaşam tarzı oluşturmaya çalışabiliriz.
Günün sonunda, her halükarda, zamanımızı nasıl geçirdiğimiz asıl soru oluyor.
Daha büyük bir aşama şu olabilir: Hayatta ne istediğimizi, hedeflerimizi düşündüğümüz zaman; bu hedeflere ulaşmak için neler yapmalıyız, bunun günlük hayattaki izdüşümü nasıl olur? Kaç saatimizi, ne yaparak geçiririz? İster tümden gelelim, ister tüme varalım.
Günde, haftada; kaç saatimiz, ne yaparak geçiyor?
Kendi Listem
Haftada uyku dışında 105 saatim var. Aşağıdaki listeyi yaptım. Ancak karşılarına arzu ettiğim rakamları yazınca toplamım 105’ten fazla oluyor. Zaman zaman yüzdeleri değişse de hayatımda olmasını arzu ettiğim alt başlıklarım.
- Kendilik
- Yürüyüş & Egzersiz & Spor:
- Dinlenme-Düşünme-Doğa ile Buluşma:
- Okuma-çalışma-yazma:
- İlham Alma:
- Sanatsal Etkinlikler:
- Okuma:
- Kişisel Gelişim (Kurslar)
- Yemek
- Kişisel Bakım:
- İş
- Atölye Çalışmaları
- Danışmanlık
- Uzmanlık
- Bunların alt çalışmaları
- Mesleki Kurslar& Seminerler
- Sosyal medya
- Blog
- Düşünme-Hazırlanma-İyileştirme-Görüşme
- Sosyal İlişkiler & Eğlence
- Evcil hayvanlarım (Mio)
- Aile & Akraba
- Arkadaşlar & Dostlar
- Romantik İlişki
- Gönüllülük
- Ev Bakımı
- Temizlik
- Toplama
- Ev Alış verişi
- Taşınma/düzenleme
Sizin listenizde neler var? Umarım arzu ettiğiniz şekilde düzenleyebilir ve ona uygun yaşayabilirsiniz. Fark etmek önemli bir adım : )
One Comment Kendi yorumunu ekle