İyi Bir Arkadaşlık için Üç Altın Kural

Hepimiz belirsizlikten ziyade net olan şeyleri severiz. Netlik bizi rahatlatır, bize konfor sağlar. Stresimizi azaltır.

İlişkiler için de vazgeçilmezdir. Netlik bize rahat bir hareket alanı sağlar, nasıl davranacağımızı bilmemizi kolaylaştırır. Kurallar belli olursa, yalnızca onlara uymak söz konusu olur; kurallar olmazsa belirsizlikler, ihtimaller yumağında sallanır, gider geliriz.

İlişkilerimizde hem kendimize hem de karşımızdakine huzur verebilmek için:

 Sınırlarımızda net olalım

Hepimizin kendine göre kuralları, prensipleri, düzeni, rutini mevcut. İyi ya da kötü, bilinçli veya bilinçsiz- biz bilinçli, ve iyi olandan yanayız.

Arkadaşlarımızla vakit geçirirken beraber bir şeyler yapmak esastır. Beraber bir yere gidilir, ders çalışılır, oyun oynanır, gezilir, sohbet edilir, tartışılır…Beraberlik buluşulan paydadır.

Kendimizle ilgili, ne yapıp ne yapamayacağımızla ilgili, önceliklerimizle, neyi sevdiğimizle, neyden hoşlanmadığımızla ilgili net olabilirsek her şey çok daha kolay ve yönetilebilir olur.

Bir yere gidilecekse örneğin, bütçemizle ilgili net olabiliriz, şu kadar bütçe ayırabilirim diyebiliriz. Ailemizle birlikte yaşıyorsak, şu saatte dönmem gerekir veya eşimle tercihimiz bu yönde gibi açıklamalarla karşı tarafa netlik ifade ettiğimiz zaman çok daha basit ve güzel olur  ilişkilerimiz.

Hangi noktaya kadar esneklik gösterebiliriz, sınırlarımız nelerdir, neler bizi rahatsız eder bunları ifade edebilirsek,  aynı sorular tekrar tekrar önümüze gelmez, sorun olarak kalmaz.

Karşı taraf da tekliflerini ona göre yapar, fazlaca ısrar etmeye gerek duymaz. Sizin netliğinize karşı halen sınırlarınızı zorlamaya devam ediyorsa da buradan sonraki kısmı nazikçe yönetip mesafeyi korumayı düşünmeniz iyi fikir olabilir.

Görüşme sıklığımızı yönetelim

İlişkilerde devamlılık, süreklilik hepimizin daha çok tercih edeceği bir konfor alanıdır.  Bu yüzden birbirimizden haberdar olabilmemiz,  gündemimizi bilebilmemiz için düzenli ve uygun bir sıklıkta arkadaşlarla görüşebilmeliyiz.

Bunun için  tabi bizim de düzenli bir hayatımızın olabilmesi gerekir. Arkadaşlarınız bir program yaptığında sürekli katılamayacak kişi olmanız sizi tekrar tekrar çağırabilmeleri açısından umut kırıcı olacaktır. Çok dalgalı ruh hali veya draması bol bir hayatta denizde bir görünüp bir kaybolan küçük tekneler gibi arada bir görüşmek, arada bir hiç görüşmemek paylaşmak istediğimiz şeyleri büyük ölçüde kısıtlayacaktır. Mesela çoktandır şöyle doyasıya sohbet edemediyseniz sinemaya gitme fikri pek cazip gelmeyecektir, veya epeydir görüşmüyorsanız anlatmak istediğiniz konuya nereden başlayacağınız ayrı bir handikap olacaktır.

Peki, ne sıklıkta?

Öyle bir sıklıkta olsun ki hem birbirinizin gündemini bilebilin, hem de kendinize ve diğer sevdiklerinize, önceliklerinize, sorumluluklarınıza da zaman ayırabilin. Baktığımız zaman oldukça önemli bir konu gerçekten. Öyle bir zaman yönetimi yapmamız gerekir ki kendimize ayırmamız gereken vakitten de çalmamamız gerekir. Dinlenmeye, kendimizle kalmaya, kendimizi besleyebilmeye ihtiyacımız var. Buna özen gösterirsek arkadaşlarımıza ayırdığımız zaman çok daha kaliteli olacaktır. Sohbetlerimiz, paylaşımlarımız daha nitelikli, doyurucu ve zenginleştirici olacaktır. Önce kendini besle.

Arada dönüp değerlendirelim

Şöyle bir bakalım, bu arkadaşlığımız bize iyi geliyor mu? Biz arkadaşımıza iyi geliyor muyuz? Birbirimizi besleyebiliyor muyuz, birbirimize yeterince zaman ayırıyor muyuz? Hep havadan sudan mı konuşuyoruz, gerçekten fikirlerimizi, sorunlarımızı paylaşabiliyor muyuz? Birbirimizi destekliyor muyuz, birbirimizi dinliyor muyuz yargılamadan, anlamaya çalışarak?

Eğer yeterince iyi bir paylaşımımız yoksa düşünelim neler yapabiliriz arkadaşlığımızı iyileştirebilmek için, acaba arkadaşımız da bir eksiklik olduğunu düşünüyor mu, iyileştirmek istiyor mu? Size az gelen onun için yeterli mi? Düşünelim, değerlendirelim.

Zaman kaybı değil, aksine gerçekten zaman kaybetmemek ve zamanın öylesine akıp gitmesine izin vermemek için düşünmeli, değerlendirmeliyiz. Öylesine yaşamak değil, ezbere ilişkiler değil, gerçekten emek vererek anlamlı ilişkiler yürütebilmek için birbirimizi anlamaya, kendimizi, ilişkilerimizi değerlendirmeye ihtiyacımız var. Bu değeri kendimize de arkadaşlıklarımıza da verelim.

 

2 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Anonim dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık.

    Liked by 1 kişi

  2. Anonim dedi ki:

    Merhaba, geçen haftalarda 8 senedir görüştüğüm bir kız arkadaşımla yaşadığım problemi arkadaşım Zeyneple görüştüm. Bana cesaret verdi .O yüzden arkadaşlıkla ilgili bu yazısının ne kadar önemli olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Problem yaşadığım kişiyle net ve kararlı bir ses tonuyla konuştum ve şu anda arkadaşlığımız hale devam ediyor.Sonrasında gerçekten üzerimden bir yük kalkmış gibi rahatladım. Arkadaşım Zeynebin dediği gibi biriktirdiğimiz duygusal yükleri de bırakabilmeliyiz. Anlatabilmek ve anlaşılabilmek çok güzel. Arkadaşım Zeynebe çok teşekkür ederim.

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s