İş Arama Süreci Yönetimi

İş aramak gerçekten bir süreç, hem de biraz yorucu, çoğu zaman stresli.

Etrafınızda çoktan iş bulmuş çalışan arkadaşlarınız da stres sebebi, sizin gibi iş arayan diğerleri ise cabası. Bir yandan gündeminizi bildikleri için herkes soruyor: “Canım, bulabildin mi iş?” bu soru ise ayrı bir stres.

Asıl stres ise gerçekten işe ihtiyacınız olması. Bir şekilde hayatımı kazanabiliyorum demeye başlamak istiyorsunuz, belki eve de biraz yardımcı olabilmek.

Öte yandan bazılarımız biraz daha şanslı, belki daha iyi okullardan mezunlar, belki daha iyi çevreleri var, belki de ne istediklerini ve ne yapabileceklerini bizden daha iyi biliyorlar.

Sudan çıkmış balık olduğumuzu düşünelim, ona göre sohbet edelim. İşe yarayacak birkaç şey paylaşalım:

Ne istediğinizi ve ne yapabileceğinizi bilmek

Hayatımızın önemli bir kısmı işte geçecek, karşılığında hayatımızı nasıl yaşayacağımız iyi kötü şekillenecek. Önce düşünelim. Hani derler ya hep, evlenirken sadece sevdiğinize bakmayın, ailesine de bakın, o aileyle de evlenmiş gibi oluyorsunuz diye, işte, iş de çok benzeri. Bir yerden sonra o iş, kültürünüz, yaşam biçiminiz, düşünüş şekliniz, değer yargılarınız olacak. Bu yüzden öyle bir iş düşünelim ki ileride olmak istediğimiz kişiye bizi dönüştürebilsin.

Kendimize sormamız gereken sorular var: Nerede çalışmak isteriz? Nasıl bir iş ortamında? Kimlerle? Nasıl bir iş yapmak isteriz? Yeteneklerimiz daha çok hangi yönde?

Bu süreçte cevapları belirlememiz ve kendimizi görece daha uygun işlere eşleştirmemiz bize zaman kazandıracaktır, ayrıca enerjimizi ve özgüvenimizi de doğru yönde kullanmamızı sağlayacaktır. Aksi halde bize uygun olamayacak işler için yapacağımız muhtemel mülakatlardan elenip kendi kendimize çelme takmış olabiliriz.

Yumurtaları tek bir sepete koymamak

İş arama sürecinde ne istediğini bilmek, ve bunu biraz çeşitlendirebilmek önemli. Mesela tüm süreçte sadece bir şeye odaklanmak, bir kuruma, bir pozisyona bizi zor durumda bırakabilir -çabalarımızın sonucunun olumsuz olması halinde-. Bu yüzden ön yargılı olmadan A planı, B planı ve muhtemel birkaç  plan daha işe yarayabilir.

Sektörlere karar verebiliriz, sonrasında bu sektörlerdeki birkaç firmayı, firmalardaki muhtemel pozisyonları belirleyebiliriz.

Favori şehirlerimizi belirleyebiliriz, belki tek bir şehri düşünmek, eğer ciddi bir zorunluluğumuz yoksa bizi zorlayabilir.

Hem ömürlük işimizin olmayacağını da göz önünde bulunduralım. Artık iş dünyasında sektör değiştirmenin, pozisyon değiştirmenin, şehir değiştirmenin bizi zenginleştireceği düşünülüyor. Bu yüzden de önümüzdeki muhtemel iş değişikliklerini de düşünerek aramamızı çok daraltmayalım. Ama konsantremizin bozulmasına sebep olacak kadar da aramayı genişletmeyelim.

İstediğimiz işle ilgili neler biliyoruz?

İstediğimiz işe karar verdik. Şimdi bolca araştırma yapmalıyız.

Bu işte hangi özellikler aranıyor? Geçmiş ilanlarına bakıp ilan detaylarına boğulalım biraz. Ne istiyorlar? İstedikleri bizde var mı, yoksa hemen o kısmı halletmeliyiz. Gerekli kurslara gidelim, sınavlara hazırlanalım, o puanları alalım.

Bu işte çalışan birilerini tanıyor muyuz? Veya birileri ile tanışabilir miyiz? İçeriden bilgi hiç fena  olmaz. Belki Linkedin den birilerine mesaj atmayı deneyebiliriz, şöyle gençlere yardım edebilecek gibi duranlardan birine, belki. Veya sadece bir bağlantı kurabileceğimiz birileri var mı diye bakabiliriz. Öğreniriz mülakatta ne sorarlar, beklentileri nelerdir? Daha önemlisi iş kültürlerini, değer yargılarını anlayabilirsek belki mülakatta, görüşmelerde kendimizi biraz daha iyi ifade etme şansı yakalayabiliriz.

Bu arada temel kaynaklara zaten eriştiğimizi varsayıyoruz. Başvuru yapacağımız şirketin, kurumun web sitelerini bolca inceledik, haberleri taradık, yayınladıkları dokümanları zaten okuduk.

Bilfiil İş Aramak

Öz geçmişimizi hazırlayalım. Örnekleri inceleyelim; sade, etkileyici bir CV hazırlayalım. Muhakkak birilerine gösterelim, fikir alalım. Bu arada her zaman özgeçmişimizi güncel tutalım.
Öz geçmiş hazırlama ile ilgili yazım için tıklayabilirsiniz.

İstediğimiz işyerindeki personel alım uygulamaları nasıl? İlan mı veriyorlar, yoksa her zaman başvuruya açık havuzlar mı oluşturuyorlar? Senenin hangi döneminde ilana çıkarlar, bu arada ilanla mı alım yapıyorlar? Yoksa biz ilanın çıkmasını beklerken onlar çoktan müstakbel elemanları ile görüşme mi yapmaktalar :/

İnternetteki ilgili siteleri ve başvurmak istediğimiz işin kurumsal adresini sürekli takip edelim. Başvuruları kesinlikle kaçırmayalım, evraklarımızı her zaman zamanında, istenildiği gibi gönderelim.

Başvurularımızı yaparken bir yandan da kendimizi geliştirmeye devam edelim. Bu süreci de en etkin şekilde değerlendirebilmek çok akıllıca olacaktır. Zira maalesef bu sürecin ne kadar uzayabileceğini çoğu zaman bilemiyoruz. Belki de bu donemde yarı zamanlı, hareket esnekliği sağlayabilecek işlerde çalışabiliriz. Hem evde oturup bekleme halinde olma hissini azaltmış oluruz, hem de bu süreçte yeni kişilerle tanışıp, yeni tecrübeler kazanabiliriz, belki de bir bağlantımız olur bu sayede, kim bilir.

Listelere girebilirsek, veya başvurumuza olumlu bir dönüş alırsak hemen mülakatımıza hazırlanalım. Çalışma tempomuzu biraz daha artıralım.

Başvurduğumuz işlerden olumsuz cevap aldığımızda, mümkünse anlamaya çalışalım; bizim yerimize nasıl bir adayı tercih etmişler, bizden güçlü yanları nelermiş, biz ne yapabiliriz bu konuda. Veya geri dönüp bir düşünelim; mülakatımız nasıl geçmişti, yeterince iyi hazırlanabildik mi, sorulara etkili ve doğru cevaplar verebildik mi, özgüvenimiz nasıldı.

Öğrenme süreci

İş arama süreci şartlarımıza bağlı olarak keyifli, öğrenebildiğimiz, kendimizi geliştirebildiğimiz bir süreç olabileceği gibi daha zorlu bunaltıcı da olabilir. Biraz bize ve şartlarımıza bağlı gerçekten. Ancak bu süreçten hepimiz geçiyoruz ve süreci iyi yönetebilmek ,akıllı olmak bizim elimizde. Doğru kararlar vermeye çalışalım kim olduğumuzla, ne istediğimizle ilgili; işi anlamaya çalışalım, gerekliliklerini, yapısını; sonra başvurularımızı yapalım; sürekli kendimizi geliştirelim, yenileyelim; sürecin tamamından bir şeyler öğrenelim. Mülakat tecrübesi edinelim, eksikliklerimizi görelim.

Yeni bir tur

Bu süreci yalnızca bir seferlik de düşünmeyelim. Bu süreç hayatımıza dinamizm katacak, bize istediğimiz enerjiyi verecek o çok önemli köşe taşlarından birtanesi. Değişiklik istediğimiz, buna ihtiyacımız olduğu her dönemde bu öğrenme sürecini deneyimleyeceğiz, kartları yeniden dağıtacağız ve istediğimiz oyunu tekrar tekrar oynayacağız. Hazırlıklı ve istekli olalım.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s