Günümüzde bir iş ilanına yüzlerce, binlerce kişi başvuru yapmaktadır. İş ilanına rastlamak da kolay, iş başvurusu yapmak da. Hatta ilanın istediği özellikleri taşıyanlar da, taşımayanlar da, bu işi çok isteyenler veya işle ilgili pek fikri olmayanlar da işe başvuru yapabiliyor. Dolayısı ile başvuru sayısı da rekabet de yüksek.
Bu nedenle başvurunuzu inceleyenlerin ilgisini çekebilmek, akılda kalmak, diğer adaylardan sıyrılmak önemli bir meziyet. Sizi temsil eden biricik şey ise öz geçmişiniz (CV’niz). Yalnızca CV’niz ile değerlendiricilerin karşısına çıktığınızı düşünürseniz işe alım sürecinde öz geçmişinizin ne denli kritik bir belge olduğunun hakkını verirsiniz.
Bu süreçte öz geçmişinizin sizi karşı tarafa en iyi şekilde anlatabilmesini dahası diğer adaylardan sizi ön plana çıkarabilmesini istersiniz. Eğer CV’niz bir sonraki aşamaya değer bulunursa mülakat aşamasına davet edileceksiniz. Orada kendinizi bizzat temsil edeceksiniz. Ama şimdi tüm bunları CV’niz ile yapacaksınız. Bunu da rastgele hazırlanmış bir CV ile başaramazsınız. Bu nedenle iş arama sürecinde CV hazırlamak oldukça önemsemeniz gereken teknik bir adımdır.
Öz geçmişinizin ne derece önemli olduğunu yeterince vurguladığımı düşünüyorum. O halde CV’nizi nasıl hazırlamanız gerekir sorusunun yanıtına geçelim:
- Şablonu doğru seçmek: Nereye başvurmayı düşünüyorsanız o kurumun/sektörün kullandığı CV formatını öğrenip o formata uygun bir CV hazırlayın. Doğru CV şablonunu seçmek kurum/iş kültürüne aşina olduğunuza dair biz izlenim verir ki bu da sizi bir adım öne çıkarır. Örneğin kalkınma alanında kullanılan CV, Avrupa Birliği işlerinde kullanılan CV formatları farklı farklı olabilmektedir. Öncelikle uygun şablonu bularak başlayın.
- CV’de belli başlı içerikler vardır. Eğitiminiz, iş tecrübeniz ve yetkinlikleriniz üç temel bölümdür. Eğitim ve iş tecrübesi kısımlarını sondan başa doğru yazmalısınız.
- Eğer yeni mezunsanız pek fazla iş tecrübeniz olmayacağı için CV’nizin bir iki sayfa olması makul olacaktır. İş tecrübesi arttıkça sayfa sayısı artabilecektir.
- Değerlendiricinin her CV’ye ayıracağı birkaç dakikası olacağı için özlü, güçlü, okunası(duru ve akıcı) bir özgeçmiş hazırlamaya çalışın.
- Daha rahat okunması ve dikkat çekmesi için örneğin başlıkları koyu renk kullanabilirsiniz. Vurgulamak istediğiniz bölümleri, yetkinliklerinizi, ifadeleri koyultabilirsiniz.
- Uzun paragraflar yerine bu şekilde listeleyerek yazdıklarınızın daha okunabilir olmasını sağlayabilirsiniz.
- Giriş kısmı: Tercihe bağlı bir kısımdır, tavsiye ederim. CV’de en öne çıkan ve işle örtüşen özelliklerinizi üç beş cümle ile özetleyebilirseniz CV’nizi inceleyenlerin dikkatini çekmeyi başarabilirsiniz. Böylelikle CV’nizi incelemeye devam etmeleri için onları motive etmiş olursunuz.
- İş Tecrübesi:
- Öncelikle çalıştığınız kurumu, bu kurumda hangi bölümde ve pozisyonda çalıştığınızı tarihleri ile belirtin.
- Eğer yalnızca bu kadar yazarsanız, CV’nizi inceleyenler orada tam olarak ne iş yaptığınızı ve neleri başardığınızı göremeyecektir. Bu nedenle yaptığınız işi, sorumluluklarınızı detaylandırın.
- Öyle ki hem çok günlük işlerden, rutinlerden bahsetmeyip hem de sorumluluklarınızı anlatabilin.
- Bunu yaparken sayısal ifadelere başvurun. Çok genel ifadelerden, aynı kelimelerin sürekli tekrarlarından kaçının.
- Edilgen bir dille; yapıldı, edildi gibi değil de “ben” dili ile yazın.
- Bunu ifade ederken iyi bir takım arkadaşı olduğunuzu hissettirin. Bütün içinde rol aldığınız, katkı sağladığınız kısımları belirtin.
- Yeni mezunların iş tecrübelerinin olmaması normaldir. Yeni mezunlar bu kısımda stajlarından bahsedebilirler.
- Çalıştığınız işleri küçümseyip yazmamazlık yapmayın. Oradaki deneyiminizi en iyi şekilde nasıl ifade edebileceğinizi düşünün.
- Yetkinlikleriniz: Kendinize kattığınız değerlere bu bölümde yer verebilirsiniz.
- İş ilanını iyi inceleyip, aradıkları ve sizde mevcut olan özellikleri vurgulayın.
- Yabancı dil bilgisi, bilgisayar programları, ilgili sertifikalarınız bu bölümde yer alabilecektir.
- Her işe özgü güncellenmiş bir CV: Öncelikle bir CV hazırlayıp bütün işlere aynı CV’yi göndermeyi düşünmeyin. Başvuracağınız işe göre CV’nizi düzenleyin.
- Bunun için iş ilanını iyice okumak, aranan nitelikleri anlamak önemli. Sizin tecrübeleriniz ve yetkinliklerinizle aranan özellikler nasıl örtüşüyor?
- CV’nizde istenen özelliklere göre ifadelerinizi gözden geçirin, ilgili tecrübelerinizi vurgulayın.
- Gereksiz kalabilecek bazı ifadeleri çıkarın.
- İletişim bilgilerinizin doğru olduğundan emin olun.
- İletişim bilgisi olarak ev adresiniz, mail adresiniz, telefonunuz, Skype adresiniz gerekli olacaktır. Artık birçok iş görüşmesi, mülakat Skype üstünden yapılıyor.
- Kullandığınız e-mail adresinizin isim-soy ismi gibi sizi tanıtan bir mail adresi olması iyi olacaktır. Örneğin delifisek_2003@… yerine yilmaz.zeynep@… gibi bir mail adresi daha resmi duracaktır.
- CV’nize yazdığınız her şeyi destekleyebiliyor olun. Mülakat aşamasında yazdığınız herhangi bir şeyle ilgili bir soru gelirse veya daha fazla açıklama istenirse tatmin edici cevaplar verebilin.
- Özgeçmişinizde imla, noktalama hataları olmasın.
- Başvurduğunuz işe uygun jargonu, terimleri, kısaltmaları kullanmak sizin işe yakın olduğunuz izlenimini verecektir. Ancak sizin bildiğiniz bazı kısaltmaları başkaları bilmeyebilir bu sebeple önce açık halini yazıp, parantez içinde kısaltmasını kullandıktan sonra tekrarda kısaltmaları kullanın.
- Kontrol: CV’nize son halini verdikten sonra muhakkak CV’nizi bir başka göz kontrol etsin. Belki gözünüzden kaçan bir hata, eksiklik vardır. Belki siz iyi anlattığınızı düşünüyorsunuzdur ancak biraz daha güçlü ifadelere ihtiyaç vardır. Bu konuda yardım almaktan çekinmeyin. Çok iyi olmadı diye düşünüp bir başkasına göstermekten çekinmeyin. Zaten amaç daha da iyileştirmek. Unutmayın ne kadar çok kontrol, o kadar az hata.
- CV’nizi belli aralıklarla güncelleyin. Yeni bir iş arama döneminde biraz daha stresli olabilirsiniz. Zamanınız kısıtlı olabilir. Bu yüzden bazı boş zamanlarınızda CV’nize yeni görevlerinizi, yeni tecrübelerinizi eklemek sizi rahatlatacaktır. Hem böylelikle unutma riskinizi de azaltmış olursunuz. Yeni bir eğitim, sertifika, ehliyet, sınav sonucu, yan görevler, bitirilen bir görev CV’nizi güncellemek için iyi fırsatlardır.
CV’niz için yardım almak, CV’nizi kontrol ettirmek isterseniz lütfen çekinmeyin. Bu süreç sizin için çok önemli. Yardım etmekten mutluluk duyarım. Yeter ki sorun : )
4 Comments Kendi yorumunu ekle