Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi ve KalDer iş birliğiyle Han ilçesinde üç günlük Girişimcilik Kampı düzenleniyor. 18-35 yaş arası yaklaşık 25 gencin katılımı ile gerçekleşecek bu kampın Eylül ayında 4. sü gerçekleşecek.
Gençler kampta çadırlarda kalıyorlar. İletişim, girişimcilik başlıklarında aldıkları seminer aralarında ilçedeki tarihi ve doğal güzellikleri keşfetme fırsatı yakalıyorlar. Tahminimce en ilgi çekici karşılaşmalardan birisi de gençlerin kamp süresince öğle yemeklerini üstlenmiş olan Hanımeli Üretim ve İşletme Kadın Kooperatifi üyelerini ziyaretleridir. Eminim bu sohbet, deneyim aktarımı seminer boyunca dinlediklerinin vücut bulmuş hali olarak hafızalarında yer ediyordur.
10-11-12 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek kampın son gününde ise birlikte Girişimcilik Atölyesi gerçekleştirerceğiz. Çok heyecanlıyım : )
Bu atölyede neler yapacağız, nelerden konuşacağız biraz çıtlatayım.
Girişimcilik Atölyesi
Atölye çalışmasını hazırlarken katılımcılık, eşitlik ilkelerini özellikle gözetmeye çalıştım. Size sunacağım temaların bol alternatifli olmasını sağlayacağım, ayrıca bunların dışında sizin seçmek istediğiniz bir başka tema olabilir mi diye tartışacağız. Aşağıda uygulamaların başlıklarını ve kabaca içeriklerini anlatacağım, yalnız özellikle detay vermiyorum ki buluştuğumuz zaman heyecanla bu çalışmaları yapabilelim.
Atölyemiz üç kısımdan oluşuyor: Isınma, Canlandırma-Tartışma, Değerlendirme.
- Isınma kısmında iki uygulamamız olacak. Amacımız birbirimizi daha iyi tanımak, ikinci kısımda yapacağımız canlandırmalara, tartışmalara bir temel hazırlamak. (30 dk) Özellikle bu kısımda aşağıda yer alan iki uygulama üstünden yaratıcı düşünme üstüne konuşacağız: Ne yaptık, neden yaptık, farklı nasıl yapabilirdik?
- İsimlik Hazırlama
- Grup Oluşturma Oyunu
- İkinci kısmın açılışını yine bir yaratıcılık egzersizi ile yapacağız. Akabinde yaratıcılık, girişimcilik üstüne 1 oyunumuz, 2 de rol oynamamız (canlandırma) olacak. Canlandırma kısmında yaratıcı drama ilkelerini kullanacağız. Her bir uygulamanın, oyunun, canlandırmanın ardından bunu neden yaptığımızı, bizde ne gibi düşünceler, hisler uyandırdığını; girişimcilik ve/ya yaratıcı düşünme ile ilgili bize neler kattığını kısaca tartışacağız.
- Yaratıcılık Egzersizi: Dört gruba ayrılacağız. Her bir grup seçecekleri bir objenin farklı olası kulllanım alanlarını aralarında tartışıp diğer gruplara sunum yapacak. (30 dk)
- Tartışma: Dört gruba ayrılacağız. Her grup dört sorudan birini seçecek ve kendi aralarında tartışacak, sonrasında bulgularını diğer gruplara sunacak. Sunumların ardından ufak bir değerlendirme yapacağız. (30 dk) İşte sorular:
- Başarılı bir girişimcinin özellikleri nelerdir?
- Başarısız bir girişimicinin/girişimin özellikleri nelerdir?
- Bir girişimcinin bakış açısı, tutumu nasıl olmalıdır?
- Ne tür bir ortamda bir girişim gerçekleşebilir, tutunabilir, serpilebilir?
- Rol Alma Uygulaması: Bu uygulama için grubu ikiye ayıracağız. Sonrasında üstüne tartışacağımız bir girişim/işletme/hizmet yeri seçeceğiz. Örneğin restoran, cafe, tatil köyü, müze, belediye, okul… Belirlediğimiz tema ile ilgili olarak bir grup sorun üretecek diğer grup o soruna çözüm üretecek. Olabildiğince yaratıcı olmaya çalışacağız. Bakalım bulunan çözümler sorunların üstesinden gelebilecek mi? (30 dk)
- Canlandırma: Dört grup olacağız. Bir girişimcinin yola ilk adımını atışından itibaren gerek kendi içinde gerekse çevresi ile neler yaşayabileceğine dair bir doğaçlama yapacağız. Doğaçlama olması için daha fazla detay vermiyorum. Doğaçlamanın ardından neyi, neden yaptığımızı, yapmadığımızı, çevremizdekilerin etkisini, tepkisini doğaçlamaların üstünden değerlendireceğiz. (60 dk)
- Süreleri göz önünde bulundurarak ikinci kısımdaki uygulamalardan birini/birkaçını bir başka zamana bırakabiliriz veya hepsini yapabiliriz. Buna da beraber karar verelim.
- Değerlendirme, tüm uygulamaları bütüncül bir şekilde değerlendirdiğimiz, girişimcilikle ilgili bizde neler kaldığını tartıştığımız kısım olacak. Ayrıca bu kısımda girişimcilik için önemli olan tutum ve bakış açılarının altını çizeceğiz. Soru ve cevaplarımızla, yorumlarımızla bu kısmı sonlandıracağız. (30 dk)
Atölye öNCESİ hAZIRLIK
Girişimcilikle ilgili sizinle paylaşmak istediğim iki listem var. Birisi okuma listesi, diğeri film izleme listesi. Filmlerden ortak olarak belirlediğiniz birini kamp öncesinde izleme fırsatınız olabilirse film üstünden de bir değerlendirme yapabiliriz. Bence hepimizin izlediği bir film üzerinden mevcut hikayeyi tartışmak da son derece keyifli olabilir.
Ayrıca paylaşmak istediğim bir podcast var: Doğan Cüceloğlu ile eğitimci İbrahim Taşel’in “Şevk ile Yapmak” adlı podcasti.
Girişimcilik E-kitabına göz atabilirseniz atölye boyunca konuşacaklarımıza iyi bir zemin hazırlayabilir diye düşünüyorum.
Ayrıca sitede Girişimcilik etiketinde yer alan yazılara buradan ulaşabilirsiniz.
Benim söyleyeceklerim şimdilik bu kadar.
Siz neler duymak istersiniz, aklınızda neler var? Neyi, nasıl yapmak istersiniz? Bahsetmek ister misiniz? Özellikle ele almamızı istediğiniz alt başlıkları, bu alanda aklınızdaki soruları şimdiden iletebilirsiniz. Merakla bekliyor olacağım : )
En kısa zamanda yüz yüze görüşmek üzere diyorum!
Haydi kampa!
Çok eğlenceli bir kamp oldu benim için, katılımcılarımıza ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi ekibine en içten şükranlarımı sunuyorum.
