Bitkilerden su buharı ile damıtma ve/veya soğuk press yöntemleri ile %100 saf olarak üretilen esansiyel yağlar bizlere binlerce yıllık kadim bir bilgelik sunuyor.
Esansiyel yağlar cildimizi güzelleştirir, bağışıklığımızı artırır, modumuzu düzenler. Doğru kullanıldıklarında tedavi edicidirler.
Esansiyel yağlardan tam olarak yararlanabilmemiz için %100 saf ve organik olmalılardır.
Şu ana kadar dört yüze yakın esansiyel yağ bilinmektedir. Hepsinin farklı özellikleri olsa da aşağıdaki özelliklerde birleşirler:
Genel Özellikleri
- Bakterisittirler. İltihabı azaltıcı ve antiseptik özellikleri mevcuttur,
- Sinir sistemine olumlu etkileri vardır,
- Olumlu dermatolojik ve kozmetik eklilere sahiptir, cilt ve saçın sağlığını ve güzelliğini korur,
- Vücudun kendini yenileme mekanizmasını hareketlendirir,
- %65’i ağrı kesici, %60’ı erotik özellik gösterir,
- %70’i yanık ve travmalardan sonra oluşan cilt kusurlarını hızla giderir,
- %60’ı solunum organlarının durumuna ve fonksiyonlarına olumlu etki gösterir,
- %40’ı sindirim sistemine, vücut salgı sistemlerine olumlu etki eder,
- %30’u vücudu toksinlerden temizler, zehirleri nötrleştirir,
- %30’u bağışıklık sistemini artırır,
- %30’u iç salgı bezlerinin çalışmasını, hormonları düzenler,
- %25’i vücudun destek-hareket sistemine olumlu etki gösterir.
- %20’si anti-parazit etkiye sahiptir.
Sınıflandırma
Esansiyel yağlar kabaca şu şekilde sınıflandırılabilirler:
- Üst Nota (Baş Notası): Canlandırma etkisi vardır. Konsantrasyonu sağlar. Örnek: Limonlu melisa, turunçgiller, biberiye, okaliptus, kekik yağlarını sayabiliriz.
- Orta Nota (Kalp Notası): Denge sağlar. Solunum, kan dolaşımı, sindirim (karaciğer), bağışıklık (dalak) üzerinde etkilidir. Örnek:
Yasemin, ylang-ylang, adaçayı, sardunya, lavanta yağları. - Alt Nota (Baz Notası): Gevşeme sağlar. Sindirimde (mide, bağırsak), toksinlerin atılmasında etkilidir. Örnek: Ardıç, rezene, fesleğen, paçuli yağları.
Esansiyel yağlar nasıl kullanılır?
Hangi yağı, hangi amaç için kullanacağınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak genel olarak aşağıdaki şekillerde kullanılabilirler:
- Aroma Lambaları/ Aroma Yayıcılar (Aroma Diffuser): Bir kabın içine ılık su ve birkaç damla istediğiniz yağdan damlatarak ruh halinizi düzenleyebilirsiniz. Hem bulunduğunuz ortamın havası temizlenir, hem de eter yağlarının harika kokuları etrafa yayılır. Her 5 metrekareye, 2 damla yağ yeterli olacaktır.
- İnhalasyon (Koklama-İçe çekme): Yağ aromasını direkt şişesinden veya bir peçeteye/kumaşa birkaç damla dökerek içinize çekebilirsiniz. Bu süre 3-10 dakika kadar olabilir.
- Aroma Banyoları: Suyla doldurulmuş küvete, emülgatör yardımı ile -örneğin süt,bal, banyo tuzu- karıştırarak eter yağını dökünüz. 10-15 dakikalık kür iyi gelecektir.
- Ovma: 10 g baz yağın içine 10 damla eter yağından ekleyin. İlgili yerinize sürün. Hızlı enerjik hareketlerle yağı yedirin. Kekik, biberiye, lavanta, ardıç yağları en ideal olanlardır.
- Masaj: 15-20 damla eter yağını 50 ml baz bir yağ(Jojoba veya avokado yağı olabilir) ile karıştırın ve iyice çalkalayın. Çocuklar için 5-7 damla, bebekler ise 1 damla yeterlidir.
- Kozmetik Malzemelerin Zenginleştirilmesi:
- Şampuanlar için: Eter yağı eklenmiş şampuanlar saçları güçlendirir, saç derisini onarır, kepeğe karşı etkilidir. 100 ml nötr şampuana 10-15 damla eter yağı ekleyin. Yağlı saçlar için biberiye, kekik ve çay ağacı; kuru saçlar içinse lavanta ve portakal tavsiye edilir. Saçların uzaması için biberiye, kekik; kepeğe karşı ise okaliptus, çay ağacı ve kekik yağları tavsiye edilir.
- Krem için: 50 ml nötr kremin içine 15-20 damla eter yağı karıştırıp kullanabilirsiniz.
- Benzer özelliklerdeki yağlar karıştırılarak daha etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. Her zaman olduğu gibi doz önemlidir.
Esansiyel Yağları Satın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Esansiyel yağların üstünde nasıl yapıldığı bilgisi yer almalıdır. Örneğin soğuk sıkım mı, su buharında distilasyon mu yoksa kimyasal çözücüler kullanılarak mı yapıldığı belirtilmelidir. Kimyasal çözücüler kullanıldıysa yağın saflığı (kokusu, kimyası) değişeceği için istenen etkiler alınamayabilir.
- Yine yağlardan verim alınabilmesi için kimyasallardan, ilaçlardan arı bir şekilde organik üretilmeleri gerekmektedir.
Öne çıkan esansiyel yağları tek tek tanıttığım yazım için Esansiyel Yağlar (Uçucu Yağlar) ile Aromaterapi ve Dahası yazıma göz atabilirsiniz.
Sizin de paylaşımlarınızı, tavsiyelerinizi, tariflerinizi merakla bekliyorum.
Not: Kaynak olarak Vivasan‘ın hazırladığı ürün bilgi kitabından yararlandım.
ilgili yazılar
- Esansiyel Yağlar (Uçucu Yağlar) ile Aromaterapi ve Dahası
- Kozmetikleri Seçerken İçinde Bu Kimyasallar Varsa Almaktan Kaçının
- Kozmetiklerle İlgili Önerilerim
Denedim siddetle tavsiye ediyoum
BeğenLiked by 1 kişi
Merhabalar Zeynep, Ben de bir arkadasım sayesinde hamileliğim ve kızımın bebekliğinde eteryağlar ile tanışmıştım. TABİA. İşin içinde ezca kooperatif birlikleri olunca ve tam saflıkla üretildiklerini ifade ettiklerinde gönül rahatlıgıyla kullandıgımı hatırlıyorum. Bir online satış siteleri var, Ankarada da bir de satış magazaları, ürünlerini de bildiğim kadarıyla tüm Türkiye eczaneler vasıtasıyla satıyorlar. Playşamak istedim, sevgiler
BeğenLiked by 1 kişi
Çok teşekkür ederim Arzu. Tabiashop diye konuştuk, çok iyi yaptın paylasmakla. Hatta bir de dermoeczanem.com sitesi vardı güvenli kozmetikler için onu da bir kez daha yazayım ben de:)
BeğenBeğen
Simdiden içim açıldı
BeğenBeğen