Oldukça rekabetçi bir iş dünyası çarkında gerek şirketler, kurumlar gerekse de çalışanlar evirildikçe eviriliyor, evirilemeyenler ise devriliyor.
Hal böyle olunca şirketler de daha iyi olmak zorunda, buna bağlı olarak çalışanlar da.
Bu yazımızda kariyerimizde, iş hayatımızda daha iyi olabilmeyi tartışalım istedik ancak tabi ki adil çalışma şartlarında ve ortamında. İş hayatımızda başarılı olmak için iki anahtar vardır desek çok mu daraltmış oluruz acaba. Birincisi iş yerimizdeki iş kültürünü anlayabilmek ve buna uygun davranabilmek, ikincisi ise kendimize sıkı bir iş disiplini oluşturabilmek.
İş Yerine Uyum Sağlayabilmek
Her iş yerinin bir kültürü vardır. Bazen bazı iş yerleri için “burada iş kültürü yok ki!” deriz ya, aslında vardır, ancak iş kültürleri bize göre olmayabilir. Ama neticede her iş yerinin kendine has bir kültürü vardır.
Önemli olan ise çalıştığımız iş yerinin kültürü ile bizim uyumumuzdur. Öncelikle iş yerini iyi gözlemlememiz gerekir. Aslında iş ilanlarında tam da bu noktadan bahsederler: analitik olabilme, uyum sağlayabilme.
İş yerindeki ilk günlerimizde iş yerinin karakteristik özelliklerini çok hızlı bir şekilde algılayabilmek bize çok şey kazandıracaktır. Mesela insanlar birbirlerine nasıl sesleniyorlar, nasıl hitap ediyorlar; resmi olmayan işe giriş çıkış saatleri nasıldır, iş biter bitmez çıkıyorlar mı yoksa işlerinin olup olmamasından bağımsız olarak biraz “tam vaktinde” çıkmamaya özen mi gösteriyorlar; mola veriyorlar mı, evetse kaç dakika, ne sıklıkla; nasıl giyiniyorlar; herhangi bir iş verildiği zaman hemen aksiyon mu alıyorlar, yoksa iş ellerinde sürünüyor mu biraz; eğer ortak bir yemekhane veya servis varsa nereye oturuluyor, kıdem var mı bu gibi oturma düzenlerinde. Öğle yemeğinden sonra herkes toplanıp kahve eşliğinde kısa bir sohbet çeviriyorsa sizse koşa koşa masanıza dönüyorsanız biraz asosyal görünebilirsiniz.
Bunlar gibi direkt olarak işin kendisi ile ilgili olmayan ama o iş yerinde oluşmuş genel havayı, üslubu koklayabilmek, gözlemleyebilmek çok önemli. Modern adıyla da olsa oryantasyon bize bu soruların cevabını tam olarak veremez maalesef, daha az hata yapmak için, daha hızlı uyum sağlayabilmek için bu yazılı olmayan kuralları çabuk öğrenebilmeliyiz. Bakınız ne diyorlar: “Sanki kırk yıldır burada çalışıyor, çok uyumlu, adeta bizden biri, iyi tercih yapmışız”.
Şu bakımdan da önemlidir, eğer ki bu kuralları, tutumları, davranışları yani iş kültürünü kendimize yakın bulmazsak, yeni vereceğimiz kararlar için hızlı bir data oluşturmuş oluruz.
Her halükarda hızlı gözlem, hızlı öğrenme bize av olmama ve hayatta kalabilme şansı verecektir. İyi ilişkiler kurabilmemizi sağlayacaktır.
Kendi İş Disiplinimiz
Halimiz, tavrımız, görgümüz her şey olması gerektiği gibi olsun. İş arkadaşlarımızla iyi anlaşıyoruz, iyi bir takım oyuncusuyuz, bizi iyi bilirler, bu kısım cepte.
Derin bir nefes alalım. Kesinlikle bu kısım önemli.
Bizim bu iş yerindeki asıl amacımız ne, bizi niçin istihdam ediyorlar: Bizden beklenen bir iş var.
Bizim, işte bu işi, liyakatimizle yapabilmemiz lazım. Öyle bir yapmalıyız ki, bu işle ilgili amirlerimizin, üstlerimizin aklına direkt biz gelebilmeliyiz. İşi hakkıyla, ciddiyetle, en kapsamlı şekilde, kendi yorumumuzu bakış açımızı katarak, doğru ve eksiksiz bir şekilde, zamanında yapabilmeliyiz. Bize verilen işin öylesine yapılmayacağını, savsaklanmayacağını, yanlış ve eksik olmayacağını bilmeliler. Bildirmeliyiz.
Bunun için de disiplinli ve çalışkan olmamız gerekir. Ayrıca özverili.
Bir kontrol listemiz olabilir. Her iş için bir plan yaparak başlayabiliriz:
- Bu işin ne zaman teslim edilmesi gerekiyor
- Bizden tam olarak ne isteniliyor, iki kere kontrol edebiliriz bu noktayı, tam olarak anlamış mıyız
- Kimlerle birlikte çalışabiliriz, kimlere bilgi vermemiz gerekecek
- İşle ilgili gerekli bilgi kaynaklarımız nelerdir: literatür, kurum hafızası, müşteriler…
- Kimlerle görüşmemiz gerekecek
- Zamanımızı nasıl programlamamız gerekecek, diğer işlerle çakışacaktır
- Taslak hazırlayabilir miyiz, evetse ne zaman, mümkün olursa taslak hali için görüş alıp öyle devam etmek iyi olacaktır
Her işin kendi doğasına uygun bir plan hazırlamak, ama daha da önemlisi hazırladığımız programı uygulayabilmek süreçte bizi çok rahatlatacaktır.
Her zaman eksikliklerimizden ve olası hatalarımızdan sürekli öğrenerek kendimizi geliştirmeliyiz.
İş hayatımız, kariyerimiz bu şekilde parlayacaktır.
Doğru işte ve doğru kişilerle çalıştığımızı varsayarsak.