Sevmediği Bir İşte Çalışanlar için Hareket Planı

Sevdiğimiz işte çalışmak, geçimimizi sevdiğimiz işi yaparak sağlamak hayatımızdaki en büyük lükslerden birisi. Yorgunluğu da tatlı, kazancı da.

Hal böyle olunca bunu istemekte de, aramakta da haklıyız.

Eğer mevcut işinizi sev(e)miyorsanız, kendinizi rahat hissetmiyorsanız, işinizden tatmin olmuyorsanız işte sizler için hareket planım:

  1. Neyin size göre olduğunu anlamaya, keşfetmeye çalışın. Mevcut işinizde sizi sıkan, mutsuz eden neydi? Ofis ortamı mı, işin doğası mı, amirleriniz mi, yetki alanınızın darlığı mı, sorumluluğun fazlalığı mı, iş saatleri mi, maaş mı, iş yerinin kurumsallığı mı, değerleri mi…? Öncelikle sorunu iyi tespit etmek gerekiyor. Sonra da bundan hareketle nasıl bir iş sizi mutlu eder bunu keşfetmeye çalışın.
  2. Peki, istediğinize karar verdiğiniz yeni iş için neye ihtiyacınız var? Bu alanda bir diplomaya mı, birkaç kurs sertifikasına mı, sermayeye mi, çevreye mi, iyi bir CV’ye mi, iş tecrübesine mi, o işte çalışan bağlantılara mı, referansa mı…?
  3. Belirlediğiniz ihtiyaçlarınız için bir program hazırlayın. Program yapacaklarınızla ilgili şu sorulara cevap versin: Neyi, ne zaman, nasıl, kimlerle, ne kadar zamanda, nerede yapmayı planlıyorsunuz?
  4. Bu arada işinizde ne kadar mutsuz olduğunuzla ilgili, amirlerinizin ne kadar anlayışsız oldukları ile ilgili iş arkadaşlarınıza, çevrenize dert yanmayın. Bu aşamada taraftar toplamak size pek bir şey kazandırmayacaktır. Öte yandan onlar sizinle aynı fikirde olacak olsalar bile sürekli bundan bahsetmek enerjinizi düşürecektir. Bunun yerine siz yeni planlarınıza yoğunlaşın.
  5. Sizden kıdemlilerle, tecrübesine ve bakış açısına güvendiğiniz birkaç kişiyle görüşün. Herkesin görüşü farklı olacaktır. Ama belki size bakmadığınız, görmediğiniz bir şey sunabilirler.
  6. Özellikle kendi işinizi kurmak istiyorsanız çok iyi bir araştırma yapın. Bu işi yapanlarla, o işte çalışanlarla görüşün. Uygun zaman, yer, sermaye, ortaklık, fırsatlar, tehlikeler… Her şeyi düşündüğünüzden, planladığınızdan emin olun.
  7. Kararınızla ilgili birilerini ikna etmeye çalışmayın, siz kendinizden emin olun. Önemli olan sizin ne istediğiniz, neye karar verdiğiniz. Bu hayatı yaşayan ve o işte çalışan, çalışacak olan sizsiniz. Bir başkası için rüya iş olan sizin için hiçbir şey ifade etmeyebilir. Hepimizin hayattan beklentisi, hayat amacı farklı farklı. Bu yüzden başkalarını kendinize inandırmaya çalışmak ve enerjinizi buna ayırmak yerine ne istediğinizden siz kendiniz emin olun. Şu soruları kendinize sorun: Gerçekçi miyim? Uygun zaman ne zaman olacaktır? Yeterince etraflı düşündüm mü? Bu işe yeterince şans verdim mi? Sorun olarak gördüklerim her işte olabilecek şeyler mi? Örneğin anlayışsız arkadaşlar, amirler, yoğun çalışma saatleri, iş baskısı…
  8. Önemli bir husus: Kafanız netleşene kadar bu konuyu orta yerde konuşmayın çünkü her kafadan bir ses çıkacaktır, belki sizi düşüncesiz, maceraperest olmakla suçlayacaklardır. Bu sohbetlerde gerginlik yaşamamak için konuyu hiçbir zaman orta yerde konuşmayın ayrıca konuyu ebeveyninizle, hayat ortaklarınızla konuşmadan önce hazırlığınızı iyice yapmış olun. Ebeveynler mevcut durumu korumaya biraz daha meyilli olabilirler ve fikirlerinizden hoşlanmamış olabilirler. Anlayışlı olun, çünkü hazırlıklı olan sizsiniz onlar değil. Eğer konu bir krize doğru gidiyorsa kriz yönetimi yapın. Kavgacı olmayın, tartışmayı uzatmayın, konuyu değiştirin, herkes biraz daha sakinleşince tekrar devam edebilirsiniz. Eğer ki gerginlik hiç geçmeyecek gibiyse konuyu açmayın. Eğer hazırlığınızı iyi yaptıysanız, kararlıysanız yolunuza devam edin.
  9. Bu süreçte tutumlu olun fazla açılmayın.
  10. Hatta mümkünse para biriktirin (Yeni bir için başvuru yaparken, görüşmeye giderken ekstra paraya ihtiyacınız olacaktır. Belki de kendi işinizi kurmayı düşünüyorsunuz, o zaman daha çok paraya ihtiyacınız olacaktır, ki her halükarda hepimizin her zaman var:)
  11. İş, en iyi işteyken aranır denir. Doğrudur. Çalışırken daha çok bağlantınız vardır, kendinizi görüşmelerde daha rahat hissedersiniz, pazarlık gücünüz vardır. Kazancınız size bir hareket alanı verir. Sevmediğiniz bir başka işe girmek zorunda kalmazsınız, zaten sevmediğiniz iştesinizdir 🙂
  12. Mevcut işinizde performansınızı düşürmemeye özen gösterin. İşinizi değiştireceğiniz kesin dahi olsa son dakikaya kadar özverili, dikkatli, çalışkan olun. Bunu kendi marka değeriniz için yapın. Ayrıca yeni işe başvurduğunuz zaman bir önceki iş yerinizden sizin nasıl bir çalışma arkadaşı olduğunuzu sorabilirler veya bizzat siz referansa ihtiyaç duyup mevcut amirinizden sizin için görüş bildirmesini isteyebilirsiniz.
  13. Yeni işinizi bulana veya kurana kadar iş yerinizde bu konudan bahsetmeyin. Size “gidici” gözüyle bakmasınlar. Ola ki bir aksilik olur…
  14. Bu arada gideceğiniz kesinleştiği zaman sözleşmenize bağlı olarak iş yerinize uygun zamanda haber vermeyi unutmayın.

Umuyorum ki her birimiz hayallerimizin peşinde, sevdiğimiz işlerde çalışmak için mücadele verecek farkındalıkta ve imkanlarda olalım.

Çok istersek olur 🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s