Çocuklarımızı büyütürken onları gerçekten hayata hazırlıyor muyuz?
Çocuk büyütmek zor. Çok emek-zaman-duygu yoğun bir süreç. Ebeveynler genelde yorgun, zamanları yok denecek kadar az, destekleri yetersiz. Bir çocuğu bir köy büyütür derler ama bazen çocuğa beş dakika bakacak birini bile bulmak zor.
Tüm bu zorlukların içinde, yalnızca büyüsünler değil, hayatı anlayabilecek, keyiflice yaşayabilecek donanımlara sahip olsunlar istiyoruz.
Ufak bir kontrol listesi hazırladım. Sizin de ekleyeceklerinizi merak ediyorum.
Çocuklar;
- Bolca oyun oynayabiliyorlar mı?Kendi seçtikleri, kendi kendilerine yapılandırdıkları oyunları yetişkinlerin gözetiminde olmadan oynayabiliyorlar mı?
- Oyun oynarken kendilerini tanımaya başlayacalar. Yeni şeyler keşfedecekler. Arkadaş edinmeye çalışacaklar. İlk anlaşmalarını yapacak, anlaşmazlıkları çözecekler. Çocuklar için en büyük öğrenme kaynağı oyunlar.
- Doğa ile yeterince hemhal oluyorlar mı? Ayakları toprağa değiyor mu? Üstleri kirleniyor mu?
- Kendi başlarına bir şeyler yapmanın tadına varıyorlar mı?
- Ne yapmaktan hoşlanıyorlar? Sevdikleri şeyleri keşfettiler mi? Ne yaparken zaman uçup gidiyor, akışa geçiyorlar?
- Sorumlulukları var mı? Bir şeylerin planlanması, düzenlenmesi, yapılması onların sorumluluğunda mı? Özellikle kendileri ile ilgili konularda ve alanlarda.
- Öfkelendikleri, çok üzüldükleri, hayal kırıklığına uğradıkları zaman ne yapıyorlar? Kendilerini yatıştırmayı öğrenebildiler mi? Kendilerini nasıl yatıştırıyorlar?
- Kendilerini ifade edebiliyorlar mı?
- İhtiyaçlarını dile getirebiliyorlar mı?
- Duygularını gösterebiliyorlar mı?
- Kuralların gereğini anlıyorlar mı? Kurallara uyuyorlar mı?
Bu sorulara siz neler eklemek istersiniz? Yorumlarda buluşabiliriz.
Aradan bir soru: Bu soruların bazılarında kendimizi yetişkin bedenlerindeki 5-6 yaşlarındaki çocuklar gibi hissettik mi?
Hissetmiş olabiliriz. Birçoğumuz kendimize gerekli zamanı ayırıp, kendi üstümüze çalışmıyoruz. Aynı hataları defalarca yapıp, otomatik pilotta keyifsizce zaman dolduruyor gibiyiz. Henüz uyanmadık. Ama bu yazıyı okuyorsanız, derin bir uykuda olmadığınız açık : )
Hazır hissedince diyelim : )
İlgili Okuma Önerisi
- Pürdikkat- Dikkatinizi Nasıl Toplar ve Hayatınızın Kontrolünü Elinize Alırsınız?, Nil Eyal & Julie Li, Nova Kitap, 2019
- Çalınan Dikkat – Neden Odaklanamıyoruz?, Johann Hari, Metis (Stolen Focus Why You Can’t Pay Attention), 2022
Film Önerisi
- Yaşamaya Bak (C’mon C’mon), Mike Mills, 2021, IMDB: 7,3
- Mahallede Güzel Bir Gün (A Beautiful Day in the Neighborhod), Marielle Heller, 2019, IMDB: 7,2
Bu yazının birine iyi geleceğini düşünüyorsanız daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz : )
One Comment Kendi yorumunu ekle