Birbirimize Nasıl Daha Çok Yardımcı Olabiliriz?

Sanırım 5-6 yaşlarındaydım, arkadaşlarımla oyun oynarken apartman boşluğunda kirli, paslı bir çatal bulmuştuk. Ben de bir anda çatalı alıp saçıma sürmüştüm. Arkadaşlarım şaşırarak neden böyle bir şey yaptığımı sormuşlardı. Ben de

Zaten eve gidince yıkanacağım!

demiştim. Arkadaşlarım hayretle bakmaya devam etmişlerdi. Bu sahne dün gibi aklımda. İyi ki büyümüşüm demekten kendimi alamıyorum.

Bu yazıda bahsetmek istediğim konu da tam da bununla ilgili.

Zaten birileri toplayacak, zaten o kişinin işi o” diyerek boş verdiğimiz, umursamadığımız, özenmediğimiz oluyor mu? Dahası zorlaştırdığımız?

Muhakkak biraz oluyordur. Acaba bunları azaltabilir miyiz?

Birçoğumuz, bir şekilde hizmet sektöründe çalışıyoruz. Çok yoğun çalışma saatlerini, yorgunluğu, stresi işin içine kattığımız zaman acaba birbirimize nasıl daha fazla yardımcı olabiliriz? Siz nelere dikkat ediyorsunuz? Paylaşıp farkındalığımızı artıralım mı? Arkadaşlarımla da konuştuğum zaman ilk aklımıza gelenler şunlar:

  • Evde kendi temizliğimizi kendimiz yapmaya çalışabiliriz.
    • Belki yapamadığımız teknik konularda dışarıdan hizmet almak iyi fikir olabilir. Kendi dağınıklığımızı kendimiz toplayabiliriz. Çamaşırlarımızı kendimiz yıkayabiliriz. Tuvalet, banyo gibi kullandığımız alanları temizleyebiliriz.
  • Yeme-içme alanlarında
    • Kalktığımız sandalyeyi düzeltebiliriz, hem rahat geçilebilsin, hem de az iş kalsın.
    • Toplayacak biri olsa da yediğimizi içtiğimizi kaldırmaya özen gösterebiliriz. Özellikle AVM’lerde, Mc. Donalds gibi yerlerde tepsilerin toplandığı yerler bellidir. Kalkarken tepsimizi götürmeye özen gösterebiliriz.
    • İçeceklerimizi mümkünse aynı bardakta içmeye çalışabiliriz. Böylelikle fazla bulaşık çıkmaz, hem birileri daha fazla yorulmaz hem de kaynaklar daha etkin kullanılmış olur.
    • Bazen el alışkanlığı ile farkında olmadan masanın üstündeki aksesuarlarla (peçeteler, şeker, tuz, karabiber…) bolca oynayabiliyoruz. Peçeteleri parçalayıp, ambalajları yırtıp etrafa dağılmalarına sebep olabiliyoruz. Bu konuda biraz daha dikkatli olabiliriz.
    • Özellikle hasta olduğumuz zamanlarda peçetelerimizi, mendillerimizi etrafta bırakmamaya özen gösterebiliriz.
  • Otelde konaklarken
    • Odaya evimiz gibi bakabiliriz, tabi ki evimize iyi bakıyorsak. Evimizi dağıtınca kendimiz topluyoruz diye belki daha özgür hissedebiliriz ancak sınırlı bir zamanda o odayı ve onun gibi onlarca odayı toplayacak bir çalışanın işini ne kadar kolaylaştırırsak o kadar iyi olur diye düşünüyorum.
    • Yapışkan, çok kırıntılı, dökülebilecek şeyleri yerken dikkatli olabiliriz.
    • Duş aldıktan sonra dökülen saçlarımızı duş teknesinden alabiliriz.
    • Çöpleri etrafta dağınık bırakmayıp, çöp kutusuna atabiliriz.
    • Özetle, nasıl bulduysak öyle bırakmaya özen gösterebiliriz. Bizden sonra oda diğer müşteriye hazırlanırken hem çalışanın emeği, hem de kullanılan kaynakların (temizlik malzemeleri, su, elektirik…) sürdürülebilirliği için daha duyarlı olabiliriz.
  • Sinemadan, tiyatrodan, herhangi bir eğlence alanından çıkarken çöplerimizi alıp çöp kutusuna atabiliriz. (Koltukların altına sakız yapıştırıldığını duyduğumda çok şaşırmıştım.)
  • Benzer şekilde yolculuklarda, toplu taşıtlarda da mümkün olduğunca etrafı kirletmemeye dikkat edebiliriz.
  • Taşınma süreçlerinde evden çıkan tarafın evde çöp, döküntü, kaba eşya bırakmaması pek iyi olacaktır. Zira ne yeni ev sahibi, ne de apartman görevlisi bu döküntülerle uğraşmaktan memnun olacaktır.

Birçoğumuz hayalimiz olan işlerde çalışmıyoruz. Bu nedenle işimizi yaparken daha isteksiz, halsiz olabiliriz. Öyleyse birbirimiz için işleri daha da zorlaştırmayalım, kolaylaştıralım. Ne dersiniz?

Herkes kendi çalıştığı alandaki eksikleri daha iyi görebileceği için yorumlarınız, önerileriniz çok değerli. Siz ne dersiniz, nelere dikkat edelim?

7 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Çok faydalı olmuş bu paylaşım. Benimde geri dönüşüm farkındalığım vardır hep. Toplu yenilen içilen yerler de kuşlara, tavuklara olmadı kedi ve köpeklere diye hemen bir poşet hazırlar, tabaklarda ki kalanları toparlarım. Çoğu zaman bilir önüme artıklarla dolu tabağı bırakırlar. Birileri iyi şeylere girişmeli dediğiniz gibi.

    Liked by 1 kişi

    1. Zeynep Yılmaz dedi ki:

      Harikasınız! O zaman şunu da ekleyelim: Tabaklarimiza yemek sonrası kurdan gibi çöpler atmayalım ki, yemekler toplanıp hayvanlara verildiğinde boğazlarına bir şey kaçmasın. Çöpler çöpe, yemek artıkları birikmeye.

      Beğen

      1. Evet tabiki (:

        Beğen

  2. EYLÜLADA dedi ki:

    “Zaten birileri toplayacak, zaten o kişinin işi o” diyerek boş verdiğimiz, umursamadığımız, özenmediğimiz oluyor mu? Dahası zorlaştırdığımız? asıl problem bu galiba, millet olarak % 85 aynı yanlışa düşüyoruz. ülkemizde çok zengin var. sanatçımız- sporcumuz da birikim derdinde, pek bakmam ünlü haberlerine ama ne zaman denk gelsem YOK ŞU ÜNLÜ 10 milyon yalı almış yok şu ünlü yatırım için bebekte otel almış ama ABD de böyle değil yada diğer gelişmiş ülkelerde , Kevin Durant (NBA de en sevdiğim oyunculardan biridir ) memleketi Prince George County’s, Maryland’daki yoksul çocukların üniversiteye gidebilmesi için devlet okullarına destek olacak bir ortaklık kurdu. Kevin Durant’ten 10 milyon dolar bağış! Kevin Durant, ülkesindeki devlet okullarına anlamlı ve büyük bir destekte bulundu. haberleri var. bizim ülkede 1 tane bile yok. iyilik yardımseverlik biraz doğuştan geliyor galiba Genlerde oluyor sanırım. Ama genimizde yoksa zorlayalım, onun keyfine ve mutluluğuna alıştınız mı gerisi çok çabuk gelecektir. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği İyi Niyet Elçisi dünyaca ünlü oyuncu Angelina Jolie 3 tane biyolojik, 3 evlatlık çocuğu bulunuyor. Angelina Jolie son zamanlarda ise Suriyeli bir çocuğu evlat edinmek istemesi, Kolay bi durum değil 7 çocuk ve 4 ü evlatlık. daha dünyadan ne iyilik sayabiliriz. Her kes kuvvetine göre iyilik yapmalı ve sonuna kadar yapmalı bence.

    Liked by 1 kişi

  3. EYLÜLADA dedi ki:

    Yedi Yaşam (Seven Pounds) Filmini izledim hafta sonu iyilikle ilgili elbette çok flim vardır ama tavsiye ederim.
    http://www.beyazperde.com/filmler/film-130769/

    Liked by 1 kişi

  4. loveandsmile dedi ki:

    Elimden geldigince coguna dikkat ediyorum.cok guzel derlemıssıniz

    Beğen

  5. Anonim dedi ki:

    Bütün kalbimle katılıyorum dediklerine .elinden geleni yaptığımı dusunuyorum

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın