Mutluluk Kürleri Kitabından Özetle

Dr. Ümit Aktaş’ın Mutluluk Kürleri kitabını geçen hafta okudum. Kendisi ile geç de olsa tanışmış oldum. Tanıştığıma da memnun oldum.

Mutluluk Kürleri’ni bazı bilgileri hatırlamak, farkındalık artırmak ve pratik uygulamalar öğrenmek bakımından gayet yararlı bulduğumu söyleyebilirim.

Bu kitaptan ne öğrendim, aklımda neler kaldı, kendime hangi notları aldım şöyle bir sıralamak istiyorum. Böylelikle kitabı henüz okumamış olanlar kitapla ilgili daha çok fikir edinebilecek, okumuş olanlar da hafızalarını tazeleyebilecektir:

  • Kitap hafif sert bir dille yazılmış. Yazarın isyanı, vatandaşlar veya hastalar olarak bizlere değil ancak kolaya kaçan, ilaçları koruma tedavilerine tercih eden meslektaşlarına. Kitabın başından sonuna bu ton size eşlik ediyor. Elinde sopası ile dikkat çekici ve uyarıcı olmakla beraber yer yer kulak tırmaladığını da hissedeceksiniz.
  • Beslenmeye dair hataların, eksiklerin birçok hastalığa kapı aralayabileceğini özellikle vurguluyor. Depresyondan, obeziteye, diyabete ve hatta kanserlere kadar. Hatta herhangi bir şikayetle doktora gidildiği zaman, doktorların hemen kendi uzmanlıkları kapsamında teşhis koyup ilaç tedavisine başlamasını yargılıyor. Bunun yerine öncelikle genel bir kan tahlili ile hastada neyin eksik, fazla olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.
  • Bağırsaklarımızın ikinci beynimiz olduğunun altını çiziyor. Özellikle son yıllarda bu konu üstüne çokça yazılıyor, araştırma yapılıyor. Bağırsaklarımızda yaşayan milyarlarca küçük organizmanın mutluluğu bizi de etkiliyor. Bu nedenle onları sağlıklı tutmak kendi sağlığımıza yatırım yapmak diyebiliriz. Sindirimimizde bize yardımcı olan bu organizmalara probiyotik deniliyor.
  • Bağırsaklarımızı mutlu tutmak için şekerden uzak durmanın gerekliliği vurgulanıyor. Probiyotikler şekeri ve glutenli gıdaları pek sevmiyor. Tam tersine fermente ürünler olan turşu, yoğurt, kefir gibi gıdalar onlar için bire bir. Bunlar da mümkünse ev yapımı olsun, geleneksel yöntemlerle üretilmiş olsun ki gerçek faydayı görebilelim.
  • Vitamin D ve B12, eksikliğinde kendimizi halsiz, mutsuz hissedebileceğimiz vitaminler. Hatta D vitamini eksikliği kilo verme hızımızı bile oldukça etkileyebilmekte. Bu tür önemli mikrobesinleri, vitaminleri gerektiğinde takviye olarak almamızı tavsiye ediyor.
  • Bunlardan bir tanesi de Omega-3. Bu takviyeleri alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor. Örneğin Omega-3 için EPA/DHA oranının 3/2 olması ve miktar olarak toplamlarının 1000 mg a yakın, trigliserit formunda ve hava sızdırmaz bir kapsülde olmalarını tavsiye ediyor. Bundan ayrı olarak Spiruluna da vücuttaki ağır metalleri uzaklaştırmak için tavsiye ettiği bir diğer takviye.
  • Kitapta çokça vurgulanan bir diğer konu: Gluten. Yalnızca gluten intoleransı olanların değil birçoğumuzun gluteni sindirmekte zorlandığımızı, ancak bunun pek farkında olamadığımızı, testlerin de yeterince güvenilir olmadığını belirtiyor. Mümkünse glutenli gıdalara, yani undan yapılan tüm gıdalara (kek, börek, ekmek, makarna, bulgur…) mesafeli yaklaşmanın vücudumuzu rahatlatacağı vurgulanıyor.
  • Kitapta bütüncül bir yaklaşımla sağlıklı ve mutlu olmak için beslenmenin dışında başka konulara da değiniliyor. Örneğin biri stres yönetimi, bir diğeri uyku. Bu konularda da öneriler, rahatlatıcı çay tarifleri bulmak mümkün.
  • Egzersiz de önemi vurgulanan konulardan bir tanesi. Yalnızca kilo vermek için değil, enerji depolarımızı doldurmak, hücrelerimizin canlanmasını sağlamak, seratonin salgılamak ve dahası için egzersiz yapmanın sağlıklı bir hayattaki önemi hatırlatılıyor.
  • Kitapla ilgili yapısal olarak:
    • Kitabın sonunda iyi derlenmiş bir kaynakça ve/veya kitap içerisinde bahsedilen kitapları da içeren yazarın okuyucularına tavsiye ettiği kitapları görmek istedim. Maalesef göremedim. Kitap tavsiyesi olarak akılmda Tahıl Beyin kaldı yalnızca.
    • Bazı konular kitabın farklı bölümleri içerisinde çok defa ele alınmış. Örneğin Omega 3, probiyotikler bu başlıklara örnek olabilir. Yazar belki de bu başlıkların her bölümde karşımıza çıkmasını istemiş olabilir ama bu tekrarlar okurken beni hafif sıktı ve neyi nerede okuduğumu şaşırmama yol açtı. Her bölümde aynı konunun bir kısmını açıkladığı için konu bütünlüğü açısından bu yöntemi biraz verimsiz buldum.
    • Avokado, ceviz gibi önemli besinleri daha derli toplu olarak kitabın arkadasında bir bölüm olarak görmek daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Böylelikle kitabı kaynak olarak kullanmak isteyen birisi daha kolay bir şekilde bulacaktır aradığını.

Mutluluk Kürleri genel bilgiler alabileceğiniz, içinde pratik tarifler de yer alan kolay okunabilir, anlaşılır bir kitap.

Umarım okumuş kadar olmamışsınızdır. Ama iyi özetledim bence:)

O halde, iyi okumalar diliyorum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s