Zorda Kaldığımız Zaman Nerelere Başvuru Yapabiliriz?

Bazen zorda kalabiliriz veya zorda kalan birine rastlayabiliriz. Ama tam da bu zorluk anında nereye başvuracağımızı bilemeyebiliriz. Bu yazıda Sn. Bilal Tunç’un da desteği ile nerelere başvurabileceğimizi sıralamaya çalıştık. Sizin de paylaşmak istediğiniz kurumlar varsa listeye eklemek isteriz.

  1. Alo 183 Sosyal Destek Hattı (Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı)
    • Aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetler hakkında bilgilendirme ve yönlendirme sağlayan bir hattır. Ayrıca İhmal, istismar ve şiddet vakaları veya töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için tedbir mahiyetindeki ihbarlar da alınmakta olup, durumun aciliyeti göz önünde tutularak, vakanın bulunduğu ilin acil müdahale ekip sorumlusuna ve/veya kolluk kuvvetlerine bildirilerek müdahale edilmesi sağlanmaktadır.
    • 24 saat boyunca hizmet vermektedir.
    • Aradığımızda ilgili kişinin adı soyadı, telefon numarası, açık adresi veya adres tanımının verilmesi gerekmektedir. Aile Bakanlığı 2-3 resmi gün içerisinde rapor hazırlamak için, keşif aileye/kişiye ulaşmaktadır. Rapor sonucuna bağlı olarak belli bir miktar aylık bağlanabilmektedir. 18 yaşından küçük çocuklar için sağlık sigortası yapılmaktadır.
    • İşitme ve konuşma engeli bulunan kişiler 183’e ücretsiz mesaj atarak bu hizmetten faydalanabilirler.
  2. Alo 144, Sosyal Yardım Hattı (Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı)
    • Maaşları, gıda yardımları, nakdi yardımlar, kömür yardımları, şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımları, eşi vefat edenlere yapılan yardımlar ve diğer yardımlar hakkında bilgilendirme yönlendirme sağlayan sosyal yardım hattıdır.
  3. Belediyelerin de hizmet alabileceğimiz birimleri bulunmaktadır. İyi örneklerden birkaçını paylaşalım:
    • Çankaya Belediyesi Çayed Yarım Elma (Öveçler 4. Cadde 1326. Sokak No:7/A Dikmen)
      • Kayıtlı üyelere periyodik olarak gıda yardımı; ihtiyaç sahiplerine ev eşyası yardımı; ilkokul öğrencilerine kitap, kırtasiye, oyuncak yardımı; Ramazan ayında daha fazla gıda yardımı yapılmaktadır.
      • Gıda için ikametgâh ve Nüfus Cüzdanı ile ÇAYED Öveçler’e,
      • Eşya için ÇAYED Öveçler’e başvuru yapılabilir..
    • Yenimahalle Belediyesi ElEle Toplumsal Dayanışma Merkezi
  4. Ayrıca Valilikler‘in ve Kaymakamlıklar‘ın da sosyal yardımlaşma ve dayanışma için çeşitli birimleri bulunmaktadır.
  5. Vakıflar Genel Müdürlüğü‘nün de muhtaç aylığı, aşevi, burs, kuru gıda gibi hizmetleri bulunmaktadır.

Bu listenin oluşmasına ilgisi ve bilgisi ile destek veren Sn. Bilal Tunç’a çok teşekkür ederim.

3 Comments Kendi yorumunu ekle

  1. Anonim dedi ki:

    Ne güzel yapmışsınız bizde paylasalim

    Beğen

  2. Eylülada dedi ki:

    Harika olmuş , çaresiz annelerin sesinimi duydunuz ?
    okula beslenme çantasız çocuğunu yollayan nice insanlar var . Günlük sadece 5 tl ( aylık 5 x 20 = 100 tl ) olsa annesi cebine koysa Tost ayran alabilir çocuk. Aylık 100 tl yi nerelere vermiyoruz ki , yılda 1 sefer giydiğimiz gömleğimi ? Yoksa lüks bile olmayan sıradan bir Kebapçıyamı ? Yoksa Avmde ki bir Kafe yemi ? yoksa Balgattaki katmercilere mi ( bu arada porsiyonu 62 tl )
    Yoksa sadece bir hafta sonu çocuğunuzla gidilen bir sinemada bilet + patlamış mısıra mı vermiyoruz .
    Elbette yukarıda yazdıklarımı yapacaksınız ama sadece ayda 1 kez yapmayıp , Yolda çöp toplayan / Atık toplayam üzerinde kirlenmiş bir okul kıyafeti olan birine verseniz ne olacak . Yazacak okadar çok şey varki sadece bir kaçını yazdım şimdilik.

    Liked by 1 kişi

    1. Zeynep Yılmaz dedi ki:

      Çok haklısınız. Biraz duyarlılıkla neler yapabiliriz. Görmek, ilgi kurabilmek, umursamak, emek vermek, ihtiyacımız olan bunlar.

      Beğen

Yorum bırakın