İş Arama Süreci Yönetimi Kontrol Listesi

İş arama sürecinde bu listedeki maddelere tik attığınıza emin olun:

  1. Kendinize sorular sordunuz, ne istediğinizi bilmeye yakınsınız.
  2. Ne istediğinizi az çok anladığınızı düşündüğünüz zaman istediğiniz şey için araştırma yapın: Nasıl bir iş? Nerelerde çalışabilirsiniz? Ne istiyorlar? Orada çalışan birilerini tanıyor musunuz? Kimlerle görüşebilirsiniz? Olabildiğince bilgi toplayın.
  3. Bu belirlediğiniz iş için sizin neye ihtiyacınız var? Sınav sonuçları, dil puanı, tecrübe, referans, lisans üstü eğitim, sertifikalar, kurslar…?
    1. Neye ihtiyacınız olduğunu nasıl anlayacaksınız? İstediğiniz iş için çıkan ilanları taramak iyi bir başlangıç olabilir.
    2. Ücretli-ücretsiz kursları araştırın. Belediyelerin verdiği meslek edindirme kursları, İŞKUR ile ortaklı diğer kurslar, online dersler, bilgisayar programları kursları…
    3. Eksiklikleri tamamlamaya çalışın. Sizce eksiklikleri tamamlamak biraz zaman alacaksa belki bu arada başka bir şeyler de yapabilirsiniz. Ne mesela? Size zaman bırakacak yarı zamanlı işler olabilir mi?
  4. Başkalarından görüş alın:
    1. Herhangi bir işin ne derece size uygun olup olmadığında tereddütünüz olursa bunu danışman hocalarınızla görüşebilirsiniz. Üst dönemlerinizden de fikir alabilirsiniz ancak üst dönemdekilerin tecrübesi biraz kısıtlı olabilir. Mümkünse sizin alanınıza yakın veya alanınızla ilgili fikir sahibi olabilecek, on sene kadar iş tecrübesi olan birilerinden fikir alabilirsiniz.
    2. Size fikir verecek kişilerin kişisel özellikleri oldukça önemli olacaktır. Örneğin bu kişiler risk alan, değişime açık kişiler mi yoksa daha mufazakar, garantici kişiler mi? Bu kişi farklı işlerde çalışmış mı, yoksa on senedir aynı işte mi çalışıyor? Sizin isteklerinizi, beklentilerinizi ne denli anlayabiliyor? Görüşünü aldığınız kişilerin sizinle benzer bakış açısının olması size uygun tavsiyeler verebilmeleri için önemli olacaktır. Ama bunun yanı sıra sizinle farklı mizaçta, düşüncede birisi de göremediğiniz veya görmek istemediğiniz riskleri, olasılıkları size gösterebilir. Bu sebeple bu dengeyi ayarlamak size düşüyor. Farklı görüşlerden beslenin ancak kendi doğanıza uygun bir karar verin.
    3. Linkedin kariyere yönelik bir sosyal medya kuruluşudur. Bu sitede
      öz geçmiş bilgilerinizi girerek üyelik oluşturabilirsiniz. Sitede iş ilanlarını, ilginizi çeken markaların, kuruluşların profillerini takip edebilirsiniz. Sizin çalışmak istediğiniz yerde kimlerin çalıştığını görebilir, eğer profilleri açıksa eğitim ve iş tecrübelerini inceleyebilirsiniz. Bu da size çalışan profili ile ilgili kayda değer bir fikir verecektir.
  5. Kariyer merkezlerini ziyaret edin.
    1. Kariyer merkezleri ile görüşün. Umuyorum üniversitenizin kariyer merkezi vardır. Yoksa talep edin, bunun için girişimlerde bulunun. En azından sizden sonrakiler için başvurabilecekleri bir yer olsun.
    2. Belediyelerin, gençlik merkezlerinin kariyer merkezlerine başvurun. Umuyorum bir kariyer merkezleri vardır. Yoksa yine talep edin 🙂
  6. İş aradığınızı çevrenizle paylaşın.
    1. Üniversitenin bölüm başkanlığına, dekanlığa iş ilanları geliyordur. Buradaki yetkililerle, hocalarınızla temasta olun. Gelen ilanları size yönlendirmelerini talep edin. Sizden haberleri olsun.
    2. Sosyal medyayı bunun için kullanabilirsiniz. Sosyal medya platformlarınızda nasıl bir iş baktığınızı tarif edin, özelliklerinizi sıralayın. Eğer uygun bir iş bilen, duyan varsa size ulaşmalarını isteyin. Bunu yaparak oldukça özgüvenli görüneceksiniz. Karşınızdakine ne istediğinizi, ne kadar istediğinizi bildirmiş olacaksınız.
    3. Bu süreçte hoşlanmayacağınız, ilginizi çekmeyen iş ilanlarını size dayatabilecek ısrarlı yakınlarınızla çatışma yönetimini tecrübe edeceksiniz. Bu da hayatın bir parçası 🙂
  7. Öz geçmişinizi ve niyet mektuplarınızı (bu işe neden başvurduğunuzu ve ne derece uygun bir aday olduğunuzu açıklayan mektup, sizin sözcünüz) hazırladınız.
  8. İş ilanlarını tarayın. Sizin çalışmak istediğiniz iş için ilanlar nerelerde veriliyor öğrenin. Bu kaynakları devamlı tarayın.
  9. Belirlediğiniz ilanlar için öz geçmişinizi bu işe uygun şekilde güncelleyerek başvurunuzu yapın.
  10. Mülakat için hazırlık yapın.
    1. Mülakat tecrübenizi değerlendirin.
    2. Mülakattaki deneyiminize göre kendinizi geliştirin.

İstediğiniz işe yerleşene kadar sıkılmadan, bunalmadan, motivenizi yüksek tutarak işlere başvuru yapmaya devam edin. Bu süreç çoğumuz için uzun, yorucu ve stresli olabiliyor. Mümkün olduğunca süreçte kendinizi geliştirmeye, yeni şeyler öğrenmeye devam edin. Adım adım istediğiniz yere ulaşacaksınız: Çaba, sabır, tekrar deneme ile.

Bu sürecin sizin için öğretici ve heyecan verici olmasını umuyorum. Yardımcı olabileceğim bir şey, bir sorunuz olursa lütfen hiç çekinmeden ulaşın.

Kolaylıklar!

Yorum bırakın